Pad tot huidige pagina

Soa-test

Lijst

Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) kun je krijgen én overdragen door seks. Ook als jij of je sekspartner geen klachten hebben. Blijf daarom alert en doe een soa-test als je denkt dat je een soa hebt.

Wanneer doe je een soa-test?

  • Als je klachten hebt of een branderig gevoel bij het plassen
  • Als je seks had zonder condoom, of als het condoom gescheurd is
  • Als iemand waarmee je seks hebt gehad een soa heeft

Er moet minimaal 1 week zitten tussen de seks en de soa-test.

Huisarts

Een soa-test doe je bij de huisarts. Een bezoek aan de huisarts wordt door de basisverzekering vergoed. Een huisarts heeft geheimhoudingsplicht. Er zijn ook privéklinieken waar je anoniem een soa-test kunt doen. Er moet minimaal 1 week zitten tussen de seks en de soa-test.

Thuistest (zelf doen)

Als je niet naar de huisarts wilt, kun je ook zelf thuis een soa-test doen. Daarvoor gebruik je een soa-thuistest. Er moet minimaal 1 week zitten tussen de seks en de soa-test.

Gebruik een betrouwbare thuistest. Een thuistest waarbij je meteen de uitslag ziet is onbetrouwbaar. Een thuistest die je naar een laboratorium stuurt en waarbij je de uitslag een paar dagen later krijgt, die is betrouwbaar.

Kijk op de website van Soa Aids Nederland voor betrouwbare thuistests.

GGD Amsterdam

De GGD Amsterdam heeft maar beperkt plek. Daarom kunnen alleen jongeren en mensen die extra risico lopen een soa-test doen bij de GGD. Er moet minimaal 1 week zitten tussen de seks en de soa-test.


Contact

Heb je vragen? Neem contact met ons op, we helpen je graag.