Pad tot huidige pagina

Onderzoeken

(Klik op de titels om de tekst uit te klappen of op de knop van de video om deze te starten).

X-thorax

Dit is een röntgenfoto van de longen. Hiermee wordt bekeken of er ontstekingen of vocht in de longen aanwezig is. Dat kan wijzen op tuberculose. Met een röntgenfoto kan je alleen longtuberculose aantonen.

Tuberculinehuidtest (Mantoux)

Bij deze test wordt er een kleine hoeveelheid vloeistof in de linker onderarm ingespoten. Twee tot drie dagen later wordt de test beoordeeld. Hiermee kan een infectie met de tuberculosebacterie worden aangetoond.

IGRA (Immune Gamma Release Assay)

Hierbij wordt bloed afgenomen door middel van een venapunctie en in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van afweerstoffen tegen tuberculose.

De IGRA wordt vaak gebruikt in combinatie met de Tuberculinehuidtest. Wanneer de Tuberculinehuidtest aangeeft dat er mogelijk een infectie met de tuberculosebacterie is, geeft een positieve IGRA reactie meer zekerheid over de diagnose.

Sputum (Bacteriologisch onderzoek)

Sputum is slijm dat uit de diepe luchtwegen wordt opgehoest.

Soms wordt er op de GGD sputum afgenomen en in sommige gevallen krijgt u potjes mee om, zo nodig meerdere dagen achter elkaar, thuis sputum op te hoesten. Door microscopisch onderzoek, bacteriekweken of DNA-onderzoek (PCR) kan worden vastgesteld of de tuberculosebacterie in het sputum aanwezig is.

Ook kan met dit onderzoek worden vastgesteld of de bacterie die aanwezig is in het sputum wel zal gaan reageren op de diverse medicijnen die zullen worden voorgeschreven.