Pad tot huidige pagina

Hulp voor jongeren - voor jou dus

Met wie kun je praten als je niet lekker in je vel zit? Aan wie stel je je vragen over je ouders, school, vrienden, sombere gedachten, de pubertijd? Op deze pagina wijzen we je de weg. Gelukkig is er voor jou als jongere namelijk veel hulp beschikbaar, vaak gratis en anoniem.

Jeugdgezondheidszorg van GGD Amsterdam

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Amsterdam is voor alle jongeren in Amsterdam en omstreken. Je kent onze jeugdverpleegkundigen misschien nog van de oogtesten op school, of de vaccinaties die je als kind op het consultatiebureau kreeg.  Na de basisschool kun je in contact komen met JGZ in de volgende situaties:

  • Op het voortgezet onderwijs: het gezondheidsonderzoek voor de middelbare school heet jij en je gezondheid. In dat geval komt, alleen als jij dat wil, een jeugdarts of verpleegkundige jouw vragen beantwoorden en je lengte opmeten. Je krijgt een uitnodiging thuis wanneer de schoolarts of verpleegkundige op het voortgezet onderwijs langskomt. Vragen over bijvoorbeeld eetgewoonten en bewegen kun je vaak van tevoren invullen via Jij en je gezondheid.
  • Vaccinaties: JGZ geeft ook alle vaccinaties die nodig zijn om je te beschermen tegen ernstige ziektes.
  • Ziekteverzuim: als je lang ziek bent en niet naar school kunt, geeft de jeugdarts een advies.

Met iemand praten

Het is fijn als er iemand is die echt naar je luistert. Iemand die samen met jou kijkt naar wat je nodig hebt, op welk gebied dan ook. Medewerkers van de Ouder- en Kindteams in Amsterdam kunnen je altijd helpen. Op de website vind je een jeugdadviseur in jouw wijk, of op school.

Platform voor jongeren

Op JouwGGD vind je betrouwbare informatie over onderwerpen waar je thuis misschien liever niet over praat. Of het nou gaat over seksualiteit, gevoelens of vaccinaties, het online platform JouwGGD geeft je betrouwbare informatie over verschillende onderwerpen. Ook kun je anoniem chatten met professionals.

Appen met een coach

Speciaal voor jongeren in Amsterdam en Diemen is er Thrive. Via dit platform kun je in contact komen met professionele coaches die je verder helpen. Je kunt met ze appen, even chatten of – als de coronamaatregelen het toelaten – even binnenlopen. Misschien zit je ergens mee, of voel je je down of gestrest. Praten helpt! UpTalk is er voor je.

Vragen over seks en soa's

Ben je jonger dan 25 jaar en heb je vragen over seks, relaties en veilig vrijen? Of ben je bang dat je een soa hebt? Je hoeft dan niet naar de huisarts, maar kunt gratis en anoniem terecht bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Amsterdam. Er zijn spreekuren voor jongeren op zes plekken in de stad, of online.

Handige links: