Pad tot huidige pagina

Een rookvrije omgeving

Afbeelding

Lijst

GGD Amsterdam en de gemeente stimuleren de aanleg van rookvrije zones rondom gebouwen en op straat. Denk aan scholen, sporthallen, sportvelden, speeltuinen, kinderboerderijen, gebouwen van Ouder- en Kindteams en gemeentegebouwen. Zo helpen we jongeren om niet te beginnen met roken. En maken we het voor rokers makkelijker om te stoppen.

Rookvrije sport- en speelplekken

Op zoek naar een rookvrij sportterrein of  rookvrije speelplek? Kijk op maps.amsterdam.nl/rookvrij/ voor een handig overzicht van alle plekken in de regio Amsterdam-Amstelland.

Maak ook een gebied rookvrij

Wilt u een gebied rookvrij maken? Wat goed! Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals stappenplannen en tips over hoe u het gesprek kunt aangaan. Bekijk hieronder hoe u dit het beste kunt aanpakken. Of stuur een e-mail naar rookvrij@ggd.amsterdam.nl

Lijst

Rookvrije zone aanvragen

U herkent de rookvrije zones aan de blauwe stoeptegels met het rookvrij-logo erop. In het Handboek Inrichting Openbare Ruimte staat hoe een rookvrije zone eruit moet zien. Is er draagvlak voor een nieuwe rookvrije zone? Vraag dan een rookvrije zone aan via rookvrij@ggd.amsterdam.nl.

Dit moet u meesturen met uw aanvraag:

  • Een kaartje van het gebied waar u de rookvrije zone aanvraagt. Geef daarop met een kruisje of stip aan waar de gemeente de tegels moet plaatsen. Bijvoorbeeld voor een ingang of op de hoek van een gebouw.
  • Voor de duidelijkheid: een foto.

De GGD legt uw ontwerp voor aan de gemeente. Als de gebiedsbeheerder van de gemeente akkoord is, worden de tegels geplaatst.

Laat zien dat uw locatie rookvrij is

Is uw organisatie, vereniging of bedrijf eenmaal rookvrij? Laat het zien met raamstickers en een speciaal rookvrij-bord. U kunt dit bord bestellen via de website van de Rookvrije Generatie. Of stuur een e-mail naar rookvrij@ggd.amsterdam.nl

Voor veel terreinen is het bord gratis. Kijk in de webshop en vul het aanvraagformulier in. Is het voor uw terrein niet gratis? Neem dan contact op met rookvrij@ggd.amsterdam.nl. We kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Materialen lenen

Wilt u uw rookvrije terrein of gebouw feestelijk openen of extra aandacht geven? Bij de GGD kunt u materialen lenen. Bijvoorbeeld banners, spandoeken en vlaggen. Stuur een e-mail naar rookvrij@ggd.amsterdam.nl.

Naleving op en rond een rookvrij terrein

Wat zegt u als iemand toch rookt op een rookvrij terrein? Deze video geeft tips om iemand aan te spreken op en rond een rookvrij terrein.