Pad tot huidige pagina

PrEP voorkomt besmetting met hiv

PrEP voorkomt dat je hiv krijgt. Het is een preventief middel voor mensen die geen hiv hebben, maar wel risico lopen om geïnfecteerd te raken. GGD Amsterdam biedt PrEP-zorg aan mensen die extra risico lopen.

PrEP zorgt ervoor dat je geen hiv oploopt door onveilige seks. Je loopt meer kans op hiv als je seks zonder condoom hebt met een sekspartner waarvan je niet weet of die hiv heeft of hier tegen behandeld wordt. Ook als je kort geleden een soa of syfilis hebt gehad, loop je extra risico.

PrEP is een veilig medicijn dat goed werkt. Dit is wetenschappelijk bewezen. Het beschermt niet tegen andere soa’s. Meer informatie over PrEP vind je op de website van SOA AIDS.

PrEP-zorg bij GGD Amsterdam

Omdat we maar een beperkt aantal plekken hebben in de PrEP-zorg, kunnen we niet iedereen helpen. Je kunt je bij ons aanmelden als:

  • je een man bent en seks hebt met mannen (MSM), of
  • je een transgender persoon bent en seks hebt met mannen, of
  • seks je werk is en je seks hebt met mannen.

Bovendien moet je in de regio Amsterdam-Amstelland, regio Gooi- en Vechtstreek of regio Zaanstreek-Waterland wonen.

Ik heb interesse in PrEP >

Woon je niet in één van deze regio’s, maar wil je graag PrEP-zorg? Kijk dan op de website van de GGD in jouw regio.

Houd rekening met een wachttijd van enkele weken tot maanden. Kun je niet bij bij ons terecht? Neem dan contact op met je huisarts of kijk op PrEPnu.nl.

Zo verloopt de aanmelding

Na je aanmelding ontvang je een bevestiging. Zodra er plek is krijg je een bericht met een uitnodiging voor het eerste gesprek. Het kan ook zijn dat je bericht krijgt dat je niet in aanmerking komt voor PrEP-zorg bij ons. Kijk in dat geval op PrEPnu.nl waar je wel terecht kunt.

Tijdens de eerste afspraak nemen we testen af en kijken we of je met PrEP kunt starten. Je kunt ook al je vragen stellen. Het volgende bezoek is 1 maand later. Daarna kom je elke 3 maanden naar de GGD voor controle. Tijdens de 3-maandelijkse controle nemen we testen af voor hiv, soa en je nierfunctie. Na elke afspraak krijg je PrEP.

PrEP is niet gratis

Het gebruik van PrEP is niet gratis. Je betaalt bij de GGD een eigen bijdrage van €7,50 per 30 pillen. Als je dit niet kunt betalen, geef dit dan aan tijdens je afspraak, dan zoeken we samen naar een oplossing. De soa-testen zijn gratis.

Verschil tussen PrEP en PEP

PrEP en PEP zijn beide hiv-remmers om hiv te voorkomen. Toch is er een groot verschil:

  • PEP is een kuur die je zo snel mogelijk start nadat je door bijvoorbeeld onveilige seks een groot risico hebt gelopen op hiv.
  • PrEP gebruik je juist vooraf om geen risico te lopen.

Doe mee met het EZI-PrEP onderzoek

Het doel van het EZI-PrEP onderzoek is om de PrEP-zorg makkelijker en laagdrempeliger te maken met een online PrEP-service. Ook wordt onderzocht of het aantal controles verminderd kan worden van 4 naar 2 keer per jaar. Gebruik je PrEP of wil je met PrEP beginnen en wil je meedoen met het onderzoek? Kijk op de website: eziprep.nl en meld je aan.

Contact en meer informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via prepafspraken@ggd.amsterdam.nl.