Pad tot huidige pagina

Stoppen met roken

Stoppen met roken levert veel gezondheidswinst op. Door te stoppen verkleint u de kans op hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Ook op  de korte termijn ervaart u positieve effecten. Al na een paar dagen proeft en ruikt u beter. En na een maand kunt u gemakkelijker bewegen en is uw conditie verbeterd. U ademt makkelijker en dat vervelende rokershoestje is verdwenen.

Er zijn ook andere voordelen: stoppen met roken bespaart veel geld, u hoeft niet meer in weer en wind naar buiten om te roken en u krijgt een mooiere huid en tanden. Kortom: stoppen met roken loont, altijd.

Hulp om te stoppen wordt vergoed

Wilt u stoppen met roken en kunt u wel wat hulp gebruiken? Uw zorgverzekeraar vergoedt één keer per jaar een begeleidingsprogramma. Vanaf 1 januari 2020 hoeft u hiervoor geen eigen risico te betalen.

Voorwaarde voor de vergoeding  is wel dat u een methode kiest die zijn werking heeft bewezen. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke coaching of een groepstraining. Nicotinevervangers en medicijnen op recept worden ook vergoed, maar alleen in combinatie met begeleiding.

De meest succesvolle stopmethode

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Uit onderzoek is gebleken dat professionele begeleiding in combinatie met nicotinevervangers de meest succesvolle stopmethode is.

Stop met roken

Op de website ikstopnu.nl vindt u een overzicht van alle stopmethoden plus een stappenplan om te stoppen met roken. U kunt ook contact opnemen met uw huisarts. Een overzicht van ondersteuning en aanbod in Amsterdam vindt u op Amsterdams Rookalarm.

Stoptober: Stoppen met roken in oktober

Stoptober biedt  iedereen die wil stoppen met roken alle steun om 28 dagen niet te roken. En dat is belangrijk, want na een periode van 28 dagen niet roken is de kans vijf keer groter dat iemand blijvend stopt met roken.