Pad tot huidige pagina

Studeren in Amsterdam en je gezondheid

Lijst

Je gaat studeren in Amsterdam, spannend! Je gaat veel leren, maar ook veel nieuwe vrienden maken. Je studententijd is vaak een tijd met intensieve contacten. Hou je  gezondheid daarom goed in de gaten. Op deze pagina lees je waarvoor je bij GGD Amsterdam terecht kunt.

In English

Afbeelding

Soa en seksualiteit

Jongerenspreekuur tot 25 jaar (Sense)

Ben je jonger dan 25 jaar en heb je vragen over seks, relaties en veilig vrijen? Of ben je bang dat je een soa hebt? Je kunt gratis en anoniem terecht bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Amsterdam. We organiseren speciale spreekuren voor jongeren. Zowel fysiek als online.

Afbeelding

Testen op soa's

Soa staat voor ‘seksueel overdraagbare aandoening’. Het is een verzamelnaam voor geslachtsziekten die je krijgt door seks, meestal door onveilige seks. Je kunt een soa hebben én overdragen, zonder dat je klachten hebt. Laat je daarom testen als je denkt dat je een soa hebt. Dat kan bij de huisarts en in sommige gevallen ook bij GGD Amsterdam.

Hulp na seks tegen je zin

Heb je iets vervelends meegemaakt op het gebied van seks? Het Centrum Seksueel Geweld biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring heeft gehad. Je kunt ons 24 uur per dag bellen op het gratis telefoonnummer 0800 - 0188.

Afbeelding


Schurft (scabiës)

Scabiës of schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Deze beestjes graven gangetjes in de huid tot ongeveer 1 cm lang. Een van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk. Schurft is goed te behandelen met een speciale crème of tabletten.

Heb je last van jeukklachten en denk je aan schurft?

Maak dan een afspraak bij je huisarts. Heb je geen huisarts in Amsterdam? Kijk dan op huisartsenamsterdam.nl.

Hoe krijg je schurft

Iedereen kan schurft krijgen. Schurft komt vaker voor onder groepen mensen die dicht op elkaar leven. Je kunt de ziekte oplopen door langdurig (15 minuten of meer) of regelmatig huidcontact met iemand die schurft heeft. Bijvoorbeeld tegen elkaar aan zitten op de bank, knuffelen, bij elkaar in bed slapen of kleding van iemand aantrekken.

Klachten

Eén van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk, met name in de nacht. De jeuk wordt veroorzaakt door een afweerreactie op de aanwezigheid van de mijt. Ook kun je kleine gangetjes, blaasjes en rode bultjes op de huid krijgen. Deze zijn vooral te zien op de enkels en voeten en aan de polsen. De eerste keer dat iemand besmet raakt, duurt het 2 tot 6 weken voordat de jeuk begint. Bij een volgende besmetting begint de jeuk al na een paar dagen.

Behandeling

Schurft gaat niet vanzelf over. Ga bij klachten die wijzen op schurft naar de huisarts. Als je student bent kun je langskomen bij het schurft spreekuur van de GGD. Schurft is goed te behandelen met een speciale crème of tabletten. Na behandeling kun je tijdelijk meer jeuk ervaren doordat de mijten in de huid opgeruimd worden. 24 uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk. Als de jeukklachten langer dan 6 weken aanhouden, neem dan weer contact op met de arts.

Wie moet je informeren

Blijkt na bezoek aan de huisarts dat je inderdaad schurft hebt? Informeer huisgenoten en mensen met wie je intensief contact (langer dan 15 minuten) had. Ook zij kunnen namelijk besmet zijn. Iedereen moet tegelijk behandeld worden, ook als ze geen klachten hebben.

Maatregelen in huis

Naast de behandeling met speciale crème of tabletten zijn er bepaalde maatregelen die je moet nemen, om de schurftmijt uit je huis te krijgen. Alle gedragen kleding en beddengoed moet bijvoorbeeld tegelijkertijd worden gewassen. Je kan je kleding en beddengoed ook in een afgeslopen vuilniszak laten zitten voor minimaal drie dagen. Zo voorkom je dat je opnieuw besmet raakt. De mijt kan namelijk 72 uur overleven zonder contact te hebben met de huid.

Meer informatie

Afbeelding

Corona

Lijst

Basismaatregelen

Soms lijkt het alsof het coronavirus er niet meer is. We zijn er steeds beter tegen bestand. Maar het virus is er nog steeds. Daarom is het belangrijk dat we ons aan de basisadviezen blijven houden. Zo beperken we de verspreiding.

Lijst

Coronatest

Heb je klachten die passen bij het coronavirus, ben je in contact geweest met iemand die corona heeft of kom je terug uit het buitenland? Doe dan een zelftest. Zo weet je of je corona hebt en kun je je gedrag daarop aanpassen.

Vaccineren

Iedereen die dat wil, kan zich gratis laten vaccineren tegen het coronavirus. Meer informatie over vaccineren vind je op onze coronapagina.

Afbeelding

Mentale gezondheid

Tijdens je studententijd ontmoet je nieuwe mensen, bouw je herinneringen op en ontwikkel je je identiteit. Vaak heb je de tijd van je leven. Maar soms kan deze periode ook moeilijk zijn. Misschien ervaar je prestatiedruk of voel je je alleen. Het is heel normaal om je niet ‘oké’ te voelen. Iedereen worstelt wel eens met mentale klachten.

Erover praten is een goed begin. Misschien doe je dat het liefst met de mensen om je heen. Heb je behoefte aan aanvullende hulp? Dan helpen we je graag op weg:

  • Bij UpTalk kun je jouw mentale struggles gratis aan een professionele coach voorleggen. De coaches geven tips en advies.
  • Frisse gedachtes is een studentenbeweging die zich inzet voor een beter studentenwelzijn. Chat bijvoorbeeld anoniem met psychologiestudenten en ervaringsdeskundigen. Of laat je koppelen aan een medestudent en ga samen een rondje wandelen. Frisse gedachtes organiseert ook evenementen.
  • Elke studentenvereniging en onderwijsinstelling in Amsterdam heeft een vertrouwenspersoon bij wie je terecht kunt.
  • Worden je klachten erger? Dan kun je altijd bij je huisarts terecht.

Thrive Amsterdam Mentaal Gezond

Thrive werkt met Amsterdamse organisaties aan een veerkrachtig en mentaal gezond Amsterdam. Samen met de Amsterdamse Kamer van Verenigingen en Unitas organiseerden we bijvoorbeeld een Mental Health Café voor studenten. Heb je een idee voor een evenement of project in Amsterdam? Stuur Thrive Amsterdam een mailtje: thriveamsterdam@ggd.amsterdam.nl of kijk op thriveamsterdam.nl.

Mental Health Talks

Noor doet een bachelor Politicologie aan de UvA. Tijdens het schrijven van haar scriptie ervoer ze stress. De combinatie van scriptie en bestuursjaar gaven haar veel druk. Ze vertelt hierover en zegt ook waar ze trots op is.