Pad tot huidige pagina

Mpox

Lijst

Mpox is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en de ziekte kan erg pijnlijk verlopen. Mpox wordt ook wel monkeypox of apenpokken genoemd.

In English

Informatie voor huisartsen

Dit kunt u zelf doen

Mpox herkennen

Als u mpox hebt, krijgt u vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat u het virus kreeg. Na een paar dagen krijgt u uitslag die zich over uw lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen. De blaasjes kunnen littekens achterlaten.

Als u denkt dat u mpox heeft

  • Bent u ergens geweest waar iemand het virus had? Let de weken daarna goed op of u klachten krijgt. Bel meteen de huisarts als u klachten hebt. Ook als u twijfelt.
  • Hebt u blaasjes op uw lichaam? Bel uw huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.
  • Hebt u mpox? Blijf dan thuis in isolatie tot u helemaal genezen bent. Zo voorkomt u de verspreiding van het virus. Zolang u symptomen hebt, kunt u het virus doorgeven.
  • Op de website van SoaAIDS Nederland vindt u antwoorden op vragen over mpox.
  • Op de website Man tot Man staan tips om de kans op mpox te verkleinen.

Dit doet de GGD

Vaccineren

Wij vaccineren mensen met een verhoogd risico op mpox. GGD Amsterdam vaccineert inwoners van Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer, Ouder-Amstel en Diemen.

Check of u zich kunt aanmelden

Testen en bron- en contactonderzoek

Als u vermoedt dat u ook een soa hebt, kunt u bij het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) een afspraak maken voor een test. Als u mpox hebt, doen wij bron- en contactonderzoek.

Maak een testafspraak


Vragen?

  • Voor algemene vragen over mpox kunt u bellen met de soa-aidsinfolijn: 0900 2032 040
  • Of bel met team Algemene Infectieziekten van GGD Amsterdam: 020 555 9390 (maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur)

Meer informatie