Pad tot huidige pagina

Over Rookvrij

Ieder kind moet de kans krijgen om rookvrij op te groeien. In een rookvrije omgeving komen onze kinderen niet in de verleiding om te gaan roken. En voorkomen we dat ze meeroken. Zover is het nog niet. Elke week beginnen honderden kinderen in Nederland nog met roken. Als zij blijven roken, is de kans heel groot dat zij overlijden aan de gevolgen daarvan.

Meer rokers dan landelijk gemiddelde

In de regio Amsterdam-Amstelland wordt het meest gerookt van heel Nederland. Namelijk door een kwart van de volwassen inwoners. In de gemeente Amsterdam rookt 24 procent van de volwassenen. Het landelijk gemiddelde is 17 procent.

Bekijk de actuele cijfers over het rookgedrag in onze regio op ggdgezondheidinbeeld.nl

Streven naar rookvrij

Roken staat met stip op 1 als oorzaak van ziekte en sterfte die we kunnen voorkomen. Daarom werken de GGD en de gemeenten samen met maatschappelijke organisaties, zorginstellingen, bewonersorganisaties en bewoners aan een rookvrij Amsterdam en omgeving.

Hier zetten we ons voor in:

Samen met regionale en landelijke initiatieven

Een rookvrije samenleving realiseren lukt ons als GGD niet alleen. Dat hoeft ook niet, want er zijn al veel organisaties actief op dit gebied:

  • In het Amsterdams Rookalarm is een groot deel van de zorginstellingen in de regio vertegenwoordigd.
  • We zijn onderdeel van het netwerk Nederland Rookvrij Hierin zijn de organisaties verenigd die zich inzetten voor een rookvrije generatie en de ambities van het Nationaal Preventieakkoord Deze ambities zijn dat in 2040 0% van de jongeren en zwangere vrouwen rookt en dat minder dan 5% van de inwoners van 18 jaar en ouder rookt. Hoe  Amsterdam ervoor staat met de ambities uit het Nationaal Preventieakkoord leest u in de factsheet Roken in Amsterdam 2021 (PDF, 439 kB)
  • We zijn als samenwerkingspartner verbonden aan verschillende landelijke onderzoeken, zoals die van het Trimbos Instituut en het Amsterdam UMC.

Contact

Heeft u vragen? Neem contact met ons op, we helpen u graag.